Varicella Zoster

Eller vattkoppor som det kallas i folkmun, har drabbat Malte. Vi var hemma hos Familjen Berg i Nacka för ett tag sedan. Elisia hade då vattkoppor i full blom och vi tänkte att det var dags för Malte att vara av med sjukdomen. Elisia hade verkligen drabbats, eller vad tycker du (räkna bort burkmaten – det är prickarna som är vattkoppor)?

Inkubationstiden är 10-20 dygn och vi trodde väl inte att det hade hänt något, men igår såg vi en vätskefylld blåsa och idag finns där flera stycken i hårbotten och lite här och var på kroppen. Än så länge är det inget att fotodokumentera, men om det blir drag i blåsorna tar vi fram kameran.

Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor. När vattkoppsinfektionen läkt ut “vilar” viruset i nervknutar som finns längs ryggraden. När viruset aktiveras märker vi det först när det vandrat ut längs nervtrådarna till huden och börjat föröka sig. Sjukdomen kallas ibland helveteseld och min erfarenhet av bältros (inte personlig, professionell) är att det är en ganska träffande benämning.

Så här blir du sjuk:

Vattkoppor:

  • Om du inte haft vattkoppor och du kommer i kontakt med någon som har vattkoppor kan du räkna med att få det.
  • Om du inte haft vattkoppor och kommer in kontakt med någon som har bältros kan du få det.

Bältros:

  • När ditt immunförsvar försvagas kan viruset vakna och orsaka bältros. Det är ovanligt att samma person drabbas två gånger.
  • När ditt immunförsvar är försvagat finns det en risk att du får bältros av en individ med bältros, men då snackar vi HIV-infektion, cellgiftsbehandling och liknande.

Läs mer om sjukdomarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *