Appleseed (Appurushîdo) (2004)

Appleseed

Sedan jag såg Ghost In The Shell i slutet av 1990-talet har jag varit fullständigt tagen av Anime. Genren är proppfull av dålig film, men det finns gott om guldkorn där filmskaparna lyckas göra film på samma vis som västerländska regissörer gör konventionell film. Appleseed är på intet sätt annorlunda.

Filmen utspelar sig i en framtid efter tredje världskriget där strider sporadisk pågår överallt. Soldaten Deunan ligger i bakhåll med sin grupp när hon rycks ur striden och på ett ganska våldsamt sätt förs bort. När hon vaknar befinner hon sig i Olympus, en nybildad utopi där befolkningen utgörs av människor och klonade diton. Samhället styrs av kloner och det militära av människor, det sjuder av olust bland människorna och det finns en känsla av att något otäckt kommer hända.

Appleseed är en väldigt vacker film. Scenerna är blandningar av 3-d grafik, animering och ”vanlig” teckning. Actionscenerna är fenomenalt välgjorda och tråkigt nog så är det faktiskt mest frågan om yta, handlingen är inte tillräckligt stark för att bära upp scenografin.

Shinji Aramaki har bara tre filmer bakom sig som regissör och är på gång med en uppföljare till Appleseed. Förutom detta har han jobbat med animering i ca 15 filmer. Jag är inte imponerad av Appleseed men den är klart godkänd och jag kommer definitivt följa Aramakis kommande filmer – han kanske lägger vantarna på bättre manus. Hatten av däremot för Masamune Shirow som stått för det grafiska.

Jag har rekomenderats att se filmen från 1988, Appurushîdo, med samma karaktärer och en handling kring samhället olympus och dess innevånare. Så det får jag lov att göra.

6 reaktion på “Appleseed (Appurushîdo) (2004)”

  1. Hejsan ja det blev man inte klok av men det är trevligt att du lämnar lite kommentarer igen i min blogg det är så långt mellan gångerna numera.
    Hoppas att det är bra.

  2. Jag såg Appleseed för första gången för några veckor sedan. Och jag är fast! Den är oehört vackert animerad, samtidigt som jag gillade handlingen. Nu måste jag bara ta och se Ghost in the Shell också…

  3. Johan: Den är finfin. Väntar på den ”gamla” filmen från 1988. Blir snart en recension på den också.

    Ghost In The Shell är episkt. Kommer mer verkar det som.

  4. Damnit! Luddig beskrivning och ett omslag som ser ut som det på filmen från 1988 gav att jag nu har två stycken appleseed från 2004. Någon som är intresserad av en av dem?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *