Henrik McGyver

Eller hur en billig, begagnad och (visade det sig) trasig torktumlare förvandlade dagen till vardagsdramatik.

1370550318

För någon månad sedan begav sig Linda till Strängnäs för att hämta en kondens-torktumlare som hon nosat rätt på via blocket. Den funkar utan problem enligt säljaren. Då vi inte hade uttag där den ska stå och inte heller stickproppsanslutning bestämde vi oss för att kontakta vår vän elektrikern när det kändes rätt. Häromdagen var han här och anslöt väldigt elegant. Vi hann använda tumlaren en gång – idag ville den dock inte längre.

Den visade en varning som betyder töm vattenbehållaren. Kruxet var bara att vattenbehållaren var snustorr. Vi vred och vände på problemet och konstaterade att vi köpt den så kallade grisen i säcken. Jag höll på med dammsugning – inte så roligt – så jag bestämde mig för att ta tjuren vid hornen. För vem som helst hade väl det inneburit att kontakta grisförsäljaren, men jag ville veta vad det var för fel.

På vår tumlare sitter vattenbehållaren högt upp, vilket fick mig att misstänka att det finns en pump i botten av maskinen. Jag skruvade bort bakstycket på maskinen för att konstatera att det var väldigt dammigt, att vattnet börjat rinna upp ur den fasta vattenbehållaren i botten (jo, det finns två…) och att pumpen (mycket riktigt) lät konstigt. Jag slet loss lite slangar och sög ur innehållet ur den nedre vattenbehållaren, fint flöde.

Jag kopplade bort anslutningar till flottör-brytare och pump och lyckades lyfta av locket till vattenbehållaren. Jag skruvade loss motorn från pumpen och plockade isär pumphuset. Där hittade jag den här (den satt INTE på motorns axel som förväntat och sprickan som syns är förklaringen):

IMG_0708

Någonstans där började jakten. Flärpen som låg och skräpade i pumphuset verkade vara gjort av silikon eller liknande, eftergivligt med andra ord. Eftersom reservdelarna inte fanns här hemma var jag tvungen att snickra lite. Jag klippte lite i en sån här (syns det?):

IMG_0710

Klippte till på det här viset:

IMG_0709

gjorde en skåra mitt i, skruvade ihop motor med pumphus, trädde på babybjörn-detaljen och drog ihop pumphuset. Gjorde fast locket till vattenbehållare, anslöt allt i omvänd ordning, fejkade höjt flottörläge och drog igång tumlaren. Pumpen gick som smord, vatten började omedelbart samlas i den övre vattenbehållaren och allt var frid och fröjd.

Sensmoral för oss; inte köpa grisen i säcken.

Sensmoral för dig; om du har en Whirlpool AWZ 851 där den nedre vattenbehållaren inte tömmer sig som den ska, kan det finnas någon i din närhet som kan laga den.

6 reaktion på “Henrik McGyver”

  1. Jag hade inte blivit mindre imponerad om bildserien illustrerat hur du sprängde bilar med knallpulverpistol. Ingen stuntman? Ingen trickfilm?

  2. Intressant, har samma maskin och samma problem. Köpa ny eller ringa efter reparatör… hmm…

    Är inte så händig som du. Intressant & kul läsning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *