Löpning – bra för hälsan!

För ett år sedan var mitt arbete ganska betungande. Vi hade passerat deadline för anslutning av kontrollenheter och hade massor att göra. Arbetstiden drygades ut med 20-40 timmar per månad, jag låg ute en hel del och tillbringade massor av tid i bil.

Dessutom tog jag inte hand om mig. Jag åt helt galet och alldeles för mycket, jag rörde inte på mig ett dugg och sov inget vidare.

Konsekvenserna av detta yttrade sig naturligtvis genom övervikt, men också som ryggbesvär och auramigrän-attacker flera gånger i veckan.

Droppen var ett besök på företagshälsovården. Högt blodtryck, högt blodsocker och högt kolesterol. Inte bra.

Det blev en tankeställare och omedelbart därefter började jag tänka betydligt mer på vad jag stoppade i mig när jag var ute på jobb och åt mindre överlag.

Vartefter tiden gick och arbetsbördan lättade försvann migrän-attackerna.

Våren 2011 började jag löpträna. Eller förresten, det gjorde jag inte, jag lufsade. Men jag var konsekvent och upprepade beteendet flera gånger i veckan under februari och mars. I april klarade jag av längre distanser ( > 10 km) och därefter har det bara rullat på. Jag har gått från att knappt kunna jogga 4,5 km till att springa 10 km under 50 minuter och springa långrundor på mer än 20 km. Utvecklingen är enorm.

I veckan som gått har jag återigen besökt företagshälsovården. Där konstateras normalt blodtryck, normalt blodsocker och normalt kolesterol. Jag konstaterar samtidigt att jag inte kommer ihåg riktigt när jag var sjuk senast, inte sedan i februari i alla fall. Allergin som normalt sett plågar mig april-juli/augusti visade upp sig ett par veckor i april och har sedan dess lyst med sin frånvaro.

Jag har gått igenom det här förut, börjat löpträna många gånger förut och slutat lika många gånger ( minus en ) men aldrig har jag sett såna stora effekter av löpningen. Kalla det tillfälligheter om du vill, men den här gången tänker jag ge allt för att bita fast i beteendet.

3 reaktion på “Löpning – bra för hälsan!”

 1. Sjukt bra jobbat och stort grattis! Du är en förebild. Känns lite som om jag är där du var rent hälsomässigt.

  Hur får du ihop livspusslet så att du kan löpträna? När tränar du oftast och vad käkar du innan för att få ut det bästa av träningen?

  1. Tack!

   Livspusslet är helt enkelt svårt. Vägra slappa till efter jobbet, ut direkt efter jobbet om tillfälle finns. Ett par rundor på veckoslutet. Ordentligt med kolhydrater till lunch träningsdag. Annars äter jag väl rätt normalt, EN portion.

   Det är bara att köra… 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *