sugplopp?

Ja, det kan man fråga sig. Från en början fanns det en vision om att jag sugplopp skulle vara ett sorts kollektiv för folk i omgivningen med ett intresse för film, musik, måleri, foto, etc. Tanken på en rolig underscore fanns också, att vi som höll på med sugplopp skulle fixa sköna luvor – sugplopp – en festanordning.

Nu har sugploppen kommit att bli en sida för de som vi känner och de som är intresserade av våra liv. Det är mycket småbarnstjafs och sånt som hör till. Det är mycket film, tv, teknik och en del musik, är du inte intresserad så gör dig inte besvär. Sluta läs.

På sugplopp.com fanns till en början lite bildgallerier och recensioner av film och musik. Folk droppade av och jag tyckte inte att jag hade tid/lust att engagera mig mer. Siten var hyfsat minimalistisk med ett grå-rött tema som jag slängde ihop med hjälp av dreamweaver.

Ett tag bestod sugplopp.com av en bild på en Thailändsk kustremsa som länkade vidare till en gästbok/resdagbok. Så var det ganska länge. En kille som hängde på min carracho-server (sugplopp.mine.nu – finns inte längre) hade regat sugplopp.tk och suktade efter sugplopp.com och jag ville inte släppa domän-namnet så jag pyntade på…’

För ett par år sedan började jag skriva lite på Blogger.com och insåg att jag kunde koppla mitt blogger-konto till sugplopp.com och att det på det viset skulle bli lite mer personligt. Först hade jag Linda & Henrik som subtitel.

Vi kom att bli föräldrar och då blev det Malte, Linda & Henrik istället.

Efter att ha tragglat ett tag och tröttnat på att inte kunna påverka så mycket hur vår sida ser ut började jag se mig om efter ett alternativ. Jag hade domännamn och jag satt på webhotell. Efter ganska kort tid spenderad på google konstaterade jag att kombinationen lättinstallerat, lättkonfigurerat och wordpress på något vis hörde ihop.

Installationen var barnsligt lätt, fixa lite med mysql och någon configfil så var det igång. Det kom att bli en resa i att lära sig hur jag kunde ändra kod för att uppnå vad jag ville – allt från det visuella till det språkliga. Jag fastnade för temat Rin som jag sen stökade ganska hårt med. Den skärmdump jag kan få till vill inte riktigt presentera text, men grundtanken finns där. Kärleken till thailand tillsammans med detaljfattig design.

Foto är en huvudvärk som många bloggare har. Jag trasslade mycket med olika lösningar för webgallerier, allt från php-skrivna serverprogram till batchade websidor. Till slut gav jag upp och satsade på flickr. Jag länkade inifrån min blog till flickr.

Efter ett tag började jag leta efter plugins till wordpress som kunde integrera flickr direkt i bloggen utan att behöva göra uthopp till extern site. Jag kämpade länge med flera pluggar – försökte få dem att prata med Rin, men jag gav upp fullkomligt och började leta efter ett tema som hade bra stöd för flickr pluggar. Jag kom att fastna för Lush som ursprungligen är skrivet för ruby-on-railsbaserade bloggen Typo. Christoph Boecken hade översatt temat till att passa wordpress. Vilket det inte alls gjorde först.

Allting var konstigt ordnat, stilmallarna var upp och ner, koden likaså och jag fick inte flickr att fungera alls. Jag gillade temat så pass mycket att jag körde det i alla fall. Efter en tid kom Lush2, också från Christoph Boecken. Han hade rensat i koden och sett till att stödet för bla flickr var klockrent. Wohoo!

Lush drev sugploppen rent visuellt från slutet av mars 2006 till början av februari 2007. Christoph Boecken hade vid det laget skapat ett nytt tema – wpjeriko01.2. Flickr fungerade inte via den plugin jag använt tidigare, men jag kunde fixa det ganska lätt med en annan. Ett mindre spretigt utseende, inga bilder syns förrän man öppnar själva inlägget. Naket, men mer snabbladdat. Jag får se om det blir nästan ett år med det här temat…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *